"Allah’ı sayılı günlerde de (babalarınızdan öğrendiğiniz gibi) anın. Kim acele eder, (Mina’dan) iki günde dönerse, sevabında bir eksilme olmaz. Geciken kişinin de sevabında bir eksilme olmaz. Bu, çekinenler için böyledir. Allah’tan çekinip korunun ve bilin ki huzurunda toplanacağınız zat O’dur."(Bakara 2/203)

Kurban bayramının birinci gününe yevm-ün-nahr, ikinci, üçüncü ve dördüncü günlerine de eyyam-ı teşrik denir. Birinci gün hacılar, şeytan taşlar, kurban keser ve Mekke’ye inip Kabe’yi tavaf ederler. Mina’ya döndükleri zaman o gün bitmiş, ikinci gün, yani eyyâm-ı teşrik başlamış olur. Bundan sonra Mina’da arka arkaya iki günde yapılacak şeytan taşlama ibadeti gelir. Her gün öğleden sonra küçük, orta ve büyük şeytanı taşlar ve hac görevlerini bitirmiş olurlar. Dileyen üçüncü gün de kalır ve aynı görevi yapar. Şeytana taş  atarken “Bismillahi Allahu ekber” denir. Bu günlerin zikri budur. Bunu Nebimiz, uygulamasıyla göstermiştir. Şeytan taşlama, Arapların cemarat dediği taş kümelerinden yapılmış sütundan yerlerde olmaktadır. Allah-u Teala şöyle buyuruyor; "İnsanlar için kurulan ilk mabet, kesinkes Bekke'de olandır. Bereketli olsun ve bu âlem için yön belirleyici (kıble) olsun diye kurulmuştur. Orada apaçık göstergeler, İbrahim'in (ibadet için) durduğu yerler vardır. Oraya kim girerse güven içinde olur. Bir yolunu bulup gidebilenlerin o mabedi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde hakkıdır. Kim bunu göz ardı ederse, bilsin ki; Allah’ın kimseye ihtiyacı yoktur."(Ali İmran 3/96-97) ayette geçen "göstergeler"; Kabe-i Şerifi tavaf,  sefa ve merve arası say, Müzdelifede vakfe ve Mina'da şeytan taşlamadır. "Kâbe’yi insanlar için bir toplanma yeri ve güvenli bir yer yaptık. Siz İbrahim’in durduğu yerleri  (makam-ı İbrahim’i) dua yeri yapın . İbrahim ile İsmail'e görev verdik, "Evimi; tavaf edenler, ibadete kapananlar, boyun eğen ve secde edenler için tertemiz tutun!" dedik."(Bakara 2/125) ayette geçen Makam-ı İbrahim Sefa ve merve, Arafat, Müzdelife'de bulunan üç şeytan taşlama yeri, harem ve çevresidir.

Peygamberimizin "Kim hac yapar hac esnasında eşiyle ilişkiye girmez, fasıklık da yapmazsa anasından doğmuş gibi geriye döner" sözü Bakara 203. ayetin yansımasıdır. Peygamberimiz "Anasından doğmuş gibi geriye döner" diyerek ayette söylenen; gereği gibi yapılan haccın, kişinin üzerinde hiç bir günah bırakmayacağını ifade etmiştir.