MÜZZEMMİL
[*] Kendine verilen görev karşısında ne yapacağını düşünüp duran.
[*] Gece yarısından biraz önce veya sonra
[*] Bir sözü tertil, bağlantılarını güzel kurup yavaş yavaş açıklamaktır (Lisan’ul-Arab). Allah, kendi sözlerinden ibaret olan ayetlerin bağlantılarını güzel kurmuş, onları, açık ve anlaşılır bir metotla hikmet metodu ile yavaş yavaş indirmiştir (A'raf 7/52, İsra 17/106, Furkan 25/32). Burada Allah, Kur’an’ın tertil ile okunmasını emretmektedir.
[*] En güzel özellikler Allah’a aittir. O’na, onlarla yalvarın. Allah’ın özellikleri konusunda yamukluk yapanları (sınırları aşanları) bırakın. Onlar, ettiklerinin cezasını bulacaklardır.” (Bkz. Araf 7/180)
[*] "Her toplumdan (ümmetten) bir şahit getirdiğimiz zaman onların hali nice olacaktır!? Seni de bunlara şahit getireceğiz. Ayetleri görmezlikte direnenler (kâfirler) ve elçiye baş kaldırmış bulunanlar, o gün toprağa karışıp kaybolmuş olmayı ne kadar çok isterler. Ama Allah'tan olup biten hiçbir şeyi gizleyemeyeceklerdir. “ (Bkz. Nisa 4/41-42)
[*] Şâe = شاء fiilinin kökü, “bir şeyi var etme” anlamında olan şey =شيء’dir(Müfredât).
[*] Suredeki bütünlüğün bozulmaması için مَا تَيَسَّرَ’deki ما’yı, fiile mastar ve vakit anlamı yükleyen bağlaç (mevsul) saymak gerekir. Ona “kolayınıza geldiği zaman” anlamı vermemiz bundandır.