DUHAN
[*] Burada السَّمَاء kelimesindeki el= ال takısı muzafun ileyhten ıvaz sayılmış ve semaları anlamı verilmiştir. Her şeyin üst tarafına sema dendiği için (Müfredat) anlam “üstlerini” şeklinde olmuştur.
[*] Mekke’nin fethedildiği gün
[*] Bu iki ayet, Firavun ve hanedanının Mısır’da derin bir ilmin ürünü olan eserler bıraktıklarını gösteriyor.
[*] Tubba’, eski Yemen krallarının unvanıdır. Bu ayette ve Kaf 50’14’te Tubba’ın kavminin, Allah’ın elçilerine karşı geldiği için helak edildiği bildirilmiş ve böylece Mekke müşrikleri uyarılmıştır.
[*] Boşuna diye anlam verdiğimiz kelime لَاعِبِينَ/ lâibîn'dir. Kökü olan لَعِباً ولَعْب/ la'b ve laib, doğru bir hedefi olmadan yapılan iştir. (Müfredat)
[*] Bu mezardan kalkış (kıyamet) günü ve hesap verme günüdür. Bkz Saffat 37/20-21, Mürselat 77/8-15, Nebe 78/17-18
[*] Mütteki (Takva sahipleri): Allah’tan çekinerek kendini koruyan, kendini(fıtratını) bozmayanlar. Bakınız Bakara 2/2.
[*] Kur’an’da eşleştirmek fiilinin iki türlü kullanımı vardır. Birincisi evlendirmek anlamına gelen harf-i cersiz ifadedir. Bunun örneği şu âyettir: (زَوَّجْنَاكَهَا ) zevvecnâkehâ (Bkz: Ahzab 33/37) İkincisi bu âyetteki gibi bâ =بِ) harf-i cerri ile olandır. Bunun anlamı da yanına vermektir (Müfredat). Hurilerle ilgili âyetlerde kelime ikinci şekilde kullanıldığı için anlamı, kadın olsun erkek olsun, cennete gitmiş her kişinin yanına yani hizmetine verme dışında bir anlam ifade etmez.