Bakara Suresi 267. Ayetin Tefsiri

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّٓا اَخْرَجْنَا لَكُمْ مِنَ الْاَرْضِۖ وَلَا تَيَمَّمُوا الْخَب۪يثَ مِنْهُ تُنْفِقُونَ وَلَسْتُمْ بِاٰخِذ۪يهِ اِلَّٓا اَنْ تُغْمِضُوا ف۪يهِۜ وَاعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ غَنِيٌّ حَم۪يدٌ

"Müminler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve  yerden  sizin  için  çıkardığımız  şeylerden  hayra harcayın! Gözünüzü kapamadan almayacağınız kötü şeylerden vermeye kalkmayın! Bilin ki Allah zengindir ne yaparsa güzelini yapar."(Bakara 2/267)

 

İnfak:

İnfak bir şeyi nafaktan geçirmek, nafak da tünel demektir. Büyük bir dağın bir tarafında hayvancılık bir tarafında tarımcılık yapıldığını düşünürsek; karşılıklı ihtiyacı oldukları bu ürünleri birbirlerine vermeleri sırasında malın o tünelden geçmesine infak denmektedir. Türkçemizde harcama kanalları anlamında kullanılır. Hiç kimsenin sadece kendi kazandığıyla yaşamını sürdürmesi söz konusu değildir. İnsanlar birbirlerinin emeklerine muhtaçlardır. Bir kimsenin hiç birşeyi olmadığında da yaşamını sürdürmesi için ona karşılıksız bağışta bulunmak gerekmektedir, işte bunun adı da infaktır.

Ayette "kazanılan mallar" ifadesiyle ele geçen malın kendisinden verilmesi emredilmekte olup, kişi kar etmese bile o maldan infak etmesi gerektiği anlaşılmaktadır.Allah rızası için yapılan bu harcama/ikramda Cenab-ı Hakkın yerden çıkardıklarından da verilmesi emredilmektedir.Allah-u Teala kişinin kötü olduğunu görmezden gelerek aldığı şeyleri infak etmesini yasaklamıştır. Allah yolunda harcanacak şey öyle bir şey olmalı ki veren için de alan için de güzel olmalıdır. Cenab-ı Hakk kullarına Allah yolunda harcamalarını emretmesi haşa ihtiyacı olduğu için değil, imtihan ettiği içindir. Allah'ın imtihanında kimileri zenginlikle kimileri de fakirlikle sınanır.  İnsanlara verilmiş olan mal sevgisi bir çok kimsenin malı uğruna hayatını ve rahatını kaybedecek kadardır. Bu da imtihanın bir parçasıdır, böylesine sevilen bir şeyden Allah için vazgeçilebilecek mi görülmesidir.