Bakara Suresi 19. Ayetin Tefsiri

اَوْ كَصَيِّبٍ مِنَ السَّمَٓاءِ ف۪يهِ ظُلُمَاتٌ وَرَعْدٌ وَبَرْقٌۚ يَجْعَلُونَ اَصَابِعَهُمْ ف۪ٓي اٰذَانِهِمْ مِنَ الصَّوَاعِقِ حَذَرَ الْمَوْتِۜ وَاللّٰهُ مُح۪يطٌ بِالْكَافِر۪ينَ

"Karanlıkların her yanı kapladığı, göğün gürlediği ve şimşeklerin çaktığı bir yerde, bardaktan boşanırcasına yağan yağmura tutulmuş kimseye de benzerler; şiddetli gürültüden ölecekleri korkusuyla parmaklarını kulaklarına tıkarlar. O kâfirleri  çevreleyen her şeyi bilen Allah’tır." (Bakara 2/19)

Münafık, aynı zamanda kâfirdir. Allah’ın ayetlerinden herhangi birini görmek istemeyen veya örten kişi, dünyanın en büyük İslam âlimi de olsa bu konuma girer. Durumu öleceği korkusuyla parmaklarını kulaklarına tıkamış kimselere benzer, nitekim gerçeğe kendilerini ne kadar kapatsalar da gerçek yine gerçektir. Yok saymak asla olacakların önüne geçmeyecek, hayaller üzerinde olsa da ölecek ve hesap verecektir. Allah-u Teala şöyle buyuruyor: “İndirdiğimiz açıklayıcı ayetleri ve ana yolu bu Kitapta insanlara açıkladığımız halde gizleyenler var ya, işte Allah onları dışlayacaktır; diğer dışlayıcılar da dışlayacaktır. Tevbe edip kendini düzelten ve gizlediklerini açıklayanlar başka. Onların tevbesini kabul ederim. Ben her tevbeyi kabul ederim, ikramım boldur. Ayetlerimizi gizleyen ve gizlemiş halde iken ölenleri, Allah, melekleri ve bütün insanlar dışlayacak ve sürekli dışlanmış olarak kalacaklardır. Azapları ne hafifletilecek, ne de ara verilecektir”. (Bakara 2/159-162)

“Allah'ın indirdiği kitaptan bir şeyi gizleyip karşılığında tükenip gidecek bir bedel alanlar var ya, onlar karınlarına sadece ateş doldururlar. Allah Kıyamet günü onlarla konuşmaz ve onları aklamaz. Onlara acı bir azap vardır. Onlar doğru yolu verip sapıklığı, bağışlanma yolunu verip azabı satın almış kimselerdir. Ateşe ne kadar da dayanıklı şeylermiş!..”(Bakara 2/174-175)  

“Allah kimin yola gelmesine karar verirse gönlünü İslam’a açar. Kimin de sapıklığına karar verirse onun da içini daraltır; sanki göğe yükseliyor gibi olur. Allah o pisliği inanmayanların üstüne işte böyle yükler.” (En’âm 6/125) Allah kişinin içine, yaptığı şeyin iyi mi yoksa kötü mü olduğunu ilham eder. (Şems 91/8) Nitekim insan yaptığı şeyin iyi ya da kötü olmadan yaptığını hiç bilmeden yaptıysa bu işin onun üzerinde bir sorumluluğu yoktur, doğrusunu öğrenince af diler ve doğrusunu yaparak hayatına devam eder. Allah kullarına iyi ya da kötü iş yaptıklarını bildirir ki, yanlış yapan yanlışından vazgeçsin, doğru yapan da yoluna devam etsin. Böyle yapması Cenab-ı Hakkın kullarına ikramıdır.