Bakara Suresi 237. Ayetin Tefsiri

وَاِنْ طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِنْ قَبْلِ اَنْ تَمَسُّوهُنَّ وَقَدْ فَرَضْتُمْ لَهُنَّ فَر۪يضَةً فَنِصْفُ مَا فَرَضْتُمْ اِلَّٓا اَنْ يَعْفُونَ اَوْ يَعْفُوَا الَّذ۪ي بِيَدِه۪ عُقْدَةُ النِّكَاحِۜ وَاَنْ تَعْفُٓوا اَقْرَبُ لِلتَّقْوٰىۜ وَلَا تَنْسَوُا الْفَضْلَ بَيْنَكُمْۜ اِنَّ اللّٰهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَص۪يرٌ

"Mehirlerini kesinleştirdiğiniz kadınları ilişkiye girmeden boşarsanız, kesinleşen mehrin yarısını vermelisiniz. Kadınlar veya nikâh düğümü elinde olan eş, hakkından vazgeçerse başka. (Ey erkekler!) Sizin vazgeçmeniz, takvâ (konumunuzu koruma) açısından daha uygundur. Aranızdaki farkı unutmayın. Yaptığınız her şeyi gören Allah’tır."(Bakara 2/237)    

Geleneğe göre mehir kadından yararlanmanın bir bedelidir. Oysa ayette kadından yararlanmayan erkeğin de mehir vermesi ifade edilmektedir. Demek ki iddia edildiği gibi kadından yararlanmak için verilen bir bedel değildir. Allah-u Teala şöyle buyuruyor: "Ey iman etmiş kişiler! Mümin kadınlarla nikahlanır da ilişkiye girmeden boşarsanız onların, sizden dolayı iddet beklemeleri gerekmez. Onlara yararlanacakları bir şey verin ve onları güzellikle serbest bırakın."(Ahzab 33/49) Erkek mehir belirlemiş ise bu miktarın yarısını, belirlememiş ise emsal mehrin yarısı ile kadını yararlandırmak zorundadır. Yani kendisi ile aynı maddi durumda olan başka bir erkek eşine ne kadar mehir veriyorsa bu miktarın yarısını vermelidir. Eğer kadın bu mehri istemezse erkeklerin bir sorumluluğu kalmayacaktır. Nikah düğümü erkeğin elindedir. Çünkü o düğümü çözmek demek olan talak erkeğin hakkıdır. Demek ki erkek kadına tam bir mehir vermek isterse bunu da verebilir. Ayette erkeğin tam mehir vermesinin daha iyi olduğu vurgulanmaktadır.